Op zoek naar D-day

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 brak langs de stranden op de noordkant van het schiereiland Contentin in Normandië de hel los toen de geallieerde invasie plots begon.

Na felle strijd lukte het de Amerikanen, Canadezen, Britten en soldaten van andere nationaliteiten om voet aan land te krijgen en de Duitsers van de kust te verdrijven waarmee de bevrijding van West Europa was begonnen.                                                  De invasie is dit jaar precies 70 jaar geleden en wordt groots herdacht. Miljoenen bezoeken de vele monumenten en musea die te vinden zijn op Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en de andere stranden.                                                                   Wat mij opviel was de enorme behoefte van de bezoekers om de plekken waar de heldendaden werden verricht maar ook zeer velen de dood vonden fysiek te beleven.    De invasie is een soort heldenepos geworden, een mythe bijna van moed en opoffering. Misschien is dat iets dat wij in onze tijd missen en is het daarom dat de invasiestranden op bedevaartsoorden zijn gaan lijken. Daar is overigens niets mis mee. Zonder deze uitermate gedurfde militaire operatie zou de vrijheid veel langer op zich hebben laten wachten.

Klik op een foto voor vergrote weergave.

All photo’s copyright Bert Spiertz. Do not copy without permission

normandie_MG_7961 Juno Beach, monumenten voor de Canadese militairen die dit gedeelte van de Normandische kust bevrijdden.

normandie_MG_7968

normandie_MG_7972

normandie_MG_7977

normandie_MG_8002 Bezoekers bij restanten van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de kust van Noorwegen tot in Zuid Frankrijk

normandie_MG_8003

normandie_MG_8007

normandie_MG_8014

normandie_MG_8037Bezoekers fotograferen Pointe du Hoc, een kleine Amerikaanse eenheid veroverde hier een zeer zware Duitse artilleriestelling normandie_IMG_8045

normandie_IMG_1292

normandie_MG_8041

normandie_MG_8048

normandie_MG_8055

normandie_MG_8078Amerikaans monument bij Omaha Beach

normandie_MG_8075Omaha Beach nu

normandie_MG_8072

 

Een gedachte over “Op zoek naar D-day

 1. Ha Bert, zoals je op de bijgevoegde foto kunt zien is mijn 2e kleinkind geboren, een kleinzoon. Hij heel Miquel. Miquel is geboren op 20 juli, dus afgelopen week was ik er een paar dagen. Een stevige jongen die alles doet wat ie moet doen 🙂 Nienke herstelt wat langzamer dan bij Danique. Ze was erg zwaar op het einde en de bevalling viel ook tegen. Maar okay, elke dag gaat weer wat beter.

  Hoe is het met jou heb je nog leuke reisopdrachten in het verschiet?

  De foto’s van D-day tonen een regenachtige dag. Dat maakt het geheel nog triester. De eerste foto vind ik mooi omdat er een subtiel gekleurde paraplu op staat. Dat maakt voor mij de foto iets spannender en haalt de triestheid een beetje weg. Daarbij toegankelijker, iedereen met korte broek, felgekleurd t-shirt, dat, wat iedereen zo draagt kan daar heen zonder respectloos te zijn. Dat zie je dan weer aan de manier waarop de mensen op de eerste foto aandachtig kijken.

  Ik ben er nog nooit geweest. Vaak vind ik dergelijke plekken zo ‘zwaarbeladen’. Maar aan de andere kant, zoals jij schrijft ‘ De invasie is een soort heldenepos geworden, een mythe bijna van moed en opoffering. Misschien is dat iets dat wij in onze tijd missen en is het daarom dat de invasiestranden op bedevaartsoorden zijn gaan lijken. Daar is overigens niets mis mee.’

  Alles goed met Sara?

  Fijn weekend

  Erma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s