Atjeh, tien jaar na de tsunami

Op tweede kerstdag 2004 overspoelde een alles vernietigende tsunami grote delen van de kusten in Zuid en zuidoost Azië en zelfs Oost Afrika. Ongetwijfeld was de ramp het grootst in de provincie Atjeh in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. De tsunami eiste hier naar schatting 150.000 slachtoffers.                                                                                                                 Deze maand is de ramp tien jaar geleden. Nog steeds heeft de hoofdstad Bandah Aceh zich niet helemaal hersteld, al is het centrum weer helemaal herbouwd en bestaat er zelfs een soort tsunamitoerisme. Aan de kust zie je nog steeds resten van weg gespoelde huizen en er is de intussen beroemde vissersboot die door de vloedgolf op het dak van een huis is geworpen. Nog tragischer zijn de massagraven met vele duizenden niet geindentificeerde slachtoffers. Ik maakte twee jaar geleden een reportage over het huidige Bandah Aceh.

IMG_2308 TIMG_2543

Tsunamimuseum

IMG_2348

Nederlands kerkhof uit de koloniale tijd. Helemaal opgeknapt na zware beschadiging tijdens de tsunami.

IMG_2371

Massagraf voor slachtoffers van de tsunami

IMG_2377 IMG_2378

Resten van verwoeste huizen

IMG_2405 IMG_2406

De vissersboot op het huis, foto van vlak na de ramp en van nu

IMG_2408 IMG_2381

Een gedachte over “Atjeh, tien jaar na de tsunami

 1. Hoi Bert,

  leuk! weer foto’s van jouw te zien. Die foto met de boot boven op een huis geeft een goede indruk van hoe gewelddadig die tsunami te keer is gegaan. De werkelijkheid zal wel veel schokkender zijn.

  Hoe gaat het met jou? Hoe is het project in Groningen verlopen. Heb je leuke reacties ontvangen?

  Hier gaat alles goed. Dit jaar is mijn laatste jaar dat ik huizen verhuur. Ik ga met pensioen, ha, ha… Ik ben nog wel niet zó oud maar ik vind het genoeg geweest. Het geeft toch elke keer weer stress om alles goed te laten verlopen; de hitte speelt een rol en ook omdat de regels hier in Spanje veranderen, strenger worden, vind ik het goed zo.

  Ik wil me weer meer richten op fotografie en schilderen. Ik stuur je alvast mijn nieuwjaarskaart. Niet enkel om jou het allerbeste voor het komend jaar te wensen maar ook graag een (kritische!) reactie op deze foto.

  Fijne feestdagen! ook voor Sarah en Annemiek.

  Erma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s