lente in Yerevan

Lente in Yerevan. Ik hoor dat het tot gisteren koud is geweest. Vandaag, de eerste dag dat ik hier rondloop is daar niets meer van te merken. De zon warmt in de ochtenduren de straten snel op en het is weer heel aangenaam om in deArmeense hoofdstad te zijn. De feel van Yerevan is weer precies als een jaar geleden toen ik hier voor het eerst kwam. Licht, ontspannen, goed geordend en erg schoon. De straten zijn niet verstopt met auto’s, het verkeer is rustig en je kan gewoon veilig een drukke straat oversteken als je dat wil. En dat zo dicht bij het Midden Oosten.

Armeniers hebben een sterke nationale identiteit, misschien is dat het. Het is een volk met een veelbewogen en tragisch verleden en dat wordt ze er hier vanaf de kleuterschool ingepeperd. Ik beklom de heuvel waarop het genocidemonument staat, even buiten het centrum, en daar liepen schoolklassen af en aan, ook kleuterklassen. Alle leerlingen twee aan twee, soms hand in hand en strenge onderwijzers die de orde in de rij bewaken. Het monument bestaat uit een eeuwige vlam omgeven door meterschoge schuin rechtop staande stenen blokken waartussen in het midden de blauwe lucht is te zien. Er klinkt zachte koormuziek. Iedere Armenier komt hier meerdere keren in zijn leven naartoe, ook de miljoenen die buiten Armenie wonen. Het schept een ondelinge band. Het blijft gissen hoe het komt, maar Yerevan is absoluut een van de meest relaxte grote steden van de zeer vele die ik ken. Het is geen stad die je absoluut in je leven gezien moet hebben, maar wel een waar ik graag terug komt.

Een beetje jammer dus dat ik maar een dag in Yerevan blijf. Morgen met de minibus naar Nagorno Karabach, zes uur rijden over de bergen naar het zuidoosten. Een deel van de weg voert over een corrido over Azebeidjaans grondgebied. Feitelijk is Karabach namelijk een Armeens eiland in Azerbeidzjan. Ik vermoed dat ze er ook een beetje een eilandmentaliteit hebben.

IMG_20150415_193823IMG_20150415_202159IMG_20150415_202359IMG_20150415_202955IMG_20150415_203143

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s