verkiezingscampagne

IMG_20150422_193425

Ik ben nu een paar dagen mee geweest op verkiezingscampagne met Arewik. Zij is lid van het parlement van Nagorno Karabach voor de Democratic Party.

De vergelijking dringt zich op met de verkiezingstoernee van pakweg Alexander Pechtold of meneer Buma. Maar hier gaat het een tikkeltje anders.

We rijden vandaag naar een dorp waar de inwoners op een of andere manier tot de verwanten van Arewik horen. Alle verwantschap betekent dat je bij elkaar hoort, al is het achter achterneef in de derde graad.

De mensen stemmen hier namelijk niet op een partij maar op een persoon die ze kennen en die tot hun “clan” behoort. Die partijen zijn er hoofdzakelijk omdat dat zo hoort in een democratie.

Ook Arewik’s broer veel oudere broer Karo gaat mee. Dat Karo van een andere partij is dan Arewik maakt niet uit. Hij is haar broer en daarom hoort hij erbij.

In het dorp aangekomen delen ze even wat foldertjes uit aan een paar rondhangende jongelui en dan gaan we gauw naar het huis waar we blijkbaar verwacht worden. Daar is de tafel gedekt met een heleboel schalen en schotels die kriskras door elkaar en op elkaar op tafel staan, omgeven door flessen drank.

Ik ontdek dat mijn aanwezigheid de campagne vanzelf extra cachet geeft, alsof ik een vertegenwoordiger van een vreemde mogendheid ben,  hoewel de naam Holland bij de  dorpelingen niet veel meer dan wat vragende blikken oproept.

Nadat ik uitgebreid ben bekeken en begroet krijg ik de keuze voorgelegd of ik wodka wil uit de ene karaf of de andere of nog een andere, allemaal uit eigen productie.

Iedere vijf minuten wordt er getoast op alles en iedereen en vooral op de vrede. Het spul zet mijn tong en keel in vuur en vlam. Nippen dus en niet in een keer naar binnen gieten zoals de mannen hier doen. De reguliere wodka van Gall en Gall is vergeleken bij dit spul een slap goedje. De vrouwen lopen af en aan en houden nauwkeurig bij welke schalen moeten worden bijgevuld maar ze schuiven zelf niet aan.

Intussen belanden op een of andere manier op mijn bord steeds grotere stukken kip, varken, vis, en aardappels. Ik doe mijn best, maar het is pas een uur in de middag en zou het liever bij wat brood en tomaten met augurken houden, maar het nadeel daarvan is dat de drank je dan des te sneller doet omvallen.

De snelste drinker is Karo die ook de oudste aan tafel is. Held van de oorlog tegen Azerbeidzjan, maar dat wordt van bijna elke man van boven de 40 gezegd. Karo is de eerste die begin te declameren. Wat hij zegt ontgaat me volledig, maar ik hoor later dat het teksten zijn van een oude Karabachse dichter over nationale  waarden en zo.

Dan begint een van de zonen des huizes te zingen. Je hoort de nabijheid van het Midden Oosten in de klanken. De glaasjes worden weer gevuld en het wordt hoe langer hoe luidruchtiger. De sterke verhalen komen los. Het wordt mij te machtig. Ik ben na het derde glaasje wodka overgegaan op water dat dezelfde kleur heeft en gelukkig ziet een van de zonen dat ik even wat frisse lucht nodig heb.

Hij zal me de tuin en het uitzicht laten zien. Het is prachtig. Is dit niet de plek waar ik altijd had willen wonen? De ruwe stenen van de huizen, de fruitbomen in bloei, de kippen en varkens die vrijuit rondscharrelen en daar in de verte liggen heel hoge besneeuwde bergen….De zoon ziet mij kijken, spuwt op de grind en zegt: Persia.

Ik wil meteen corrigeren. Ben namelijk een Hollander  Dat land heet tegenwoordig Iran. Ik hou me nog net in. Perzie klinkt toch veel mooier en zo heeft dat land achter de sneeuwbergen voor hun altijd geheten en zo blijft het dus ook heten. Ooit zal het misschien ook weer officieel zo heten.

Eindelijk komt de maaltijd tot een einde. Karo moet in de auto worden geholpen. Ik voel me wonderbaarlijk nuchter. De chauffeur die gewoon heeft meegedronken weet de startknop te vinden en we hobbelen het dorp uit, nagewuifd door alle dorpelingen, kippen, varkens en katten. Karo zit intussen al met zijn hoofd tegen het raampje te snurken. Arewik kan tereden zijn, weer een stuk of dertig stemmen gewonnen. Het is vooal veel eten en drinken zo’n campagne….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s