Andere tijden in Syrië

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar hoe was het ook alweer voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak? Ik was er in 2002 en de eerste avond al werd ik op een dakterras in Damascus door een gezette man uitgevraagd over het doel van mijn reis. Ook daarna had ik af en toe het gevoel dat ik in een ouderwetse koude oorligsfilm liep. Van die net iets te toevallige ontmoetingen en gesprekjes met datzelfde type breed geschouderde iete te dikke mannen.  Het deed me denken aan het communistische oostblok.                           De beeltenis van Assad was op veel plaatsen te zien. Opmerkelijk was dat de schoolkinderen allemaal een soort militair uniform droegen. Het was nog heel rustig in Syrië, maar het leek te veel op de rust van een gevangenis.

Tot ik in Aleppo kwam en op een zondagochtend getuige was van een manifestatie ter verheerlijking van Assad. Het was tegelijk ook een steunbetuiging aan de Palestijnen. Ik maakte er foto’s die vandaag de dag volledig ondenkbaar zijn. Het waren andere tijden. Daarom laat ik ze zien.

English: These pictures are part of a report I made in Syria in 2002. It was in the heyday of the Assad regime. The atmosphere reminded me of the the Eastblock during communist rule. The country was as quiet as in a prison. The image of Assad was very present in the streets. Finally in Aleppo I witnessed a rally glorifying his regime. I took pictures which are completely unimaginable these days. These were different times in Syria. That’s why I want to show them.

Syrie, schoolklas

Syrie, schoolkinderen met engels leerboek

Syrie, portret Assad op muur

Syrie, Maalula, portretten familie Assad 2

Syrie, Aleppo, demonstratie 3

Syrie, Aleppo, demonstrant voor Assad

Syrie, Aleppo, demonstratie 4

Syrie, Aleppo, demonstratie 6

Syrie, Aleppo, demonstratie 7

Syrie, Deir ez Zur, kranten en poster

Syrie, Aleppo, demonstratie 2

6 gedachten over “Andere tijden in Syrië

  • Beste Maria, bedankt voor je reactie. het is inderdaad een oorlog die alles kapot maakt wat schitterend was in het land. Ik heb je foto’s bekeken en die geven een goeie indrauk van wat er allemaal voorgoed verloren is gegaan. groeten, Bert

   • Hi Maria,
    dank je wel. Je kan je abonneren op mijn beide blogs. Als het goed is zie je aan de rechterkant staan follow this blog by email, daar kan je je emailadres invullen. Dan ontvang je een mailtje bij een nieuwe update. Idem voor mijn blog met Nederlandse onderwerpen. Het adres daarvan is http://www.spiertzfoto.nl Ik hoor altijd graag commentaar.
    met vriendelijke groet,
    Bert Spiertz

 1. Misschien een banale opmerking, maar het valt me op hoe ook de schoolgaande meisjes een uniform dragen. Was Syrië volgens jou tot voor kort een progressief land in het Midden-Oosten wat betreft de invloed van religie en de gelijkheid van man en vrouw?

  • Hi Philosiful, beetje riskant om zo’n vraag met ja of nee te beantwoorden. Als je progressief definieert als seculierin tegenstelling tot fundamenteel religieus dan is het regime van Assad progressief, maar in termen van vrijheid en mensenrechten is het dat zeker niet. Wat betreft gelijkheid van man en vrouw in Syrië lijkt er best veel aandacht te zijn voor onderwijs aan meisjes. Vergelijken met andere landen is lastig maar het is misschien wel van invloed dat in Syrië niet één stroming binnen de Islam overheerst, zoals in Iran het Shiisme en in Egypte het Soennisme, maar dat Syrië heel divers is met de Alavieten tot nut toe als machtigste stroming. Dit is zeer gematigde stroming waar de groep rond de Assadfamilie behoort. Verder heb je in Syrië veel shiieten, maar ook soenieten (vooral in het Noorden) en Christenen. Helaas is die verdeeldheid ook weer een van de oorzaken waarom de burgeroorlog zo moeilijk oplosbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s