Borobudur

Om bij de Borobudur te komen nam ik een lokale bus in plaats van een van de vele tours die in Yogyakarta worden aangeboden. Het nadeel daarvan is namelijk dat ze je slechts maximaal anderhalf tot twee uur de tijd geven en ik graag de tijd in eigen hand wilde houden. Dat bleek nodig, want alles bij elkaar bleef ik vier uur met de lunch met nassi in een eettentje mee gerekend.

De Borobudur is naar schatting zo’n 1200 jaar oud en stamt uit de periode dat het Boeddhisme op Java een bloeiperiode doormaakte in de, lang voor de komst van de Islam naar Java. De tempel is gebouwd op een heuvel in een prachtig landschap met uitzicht op de jungle en de vulkaan Merapi die als een dreigende schaduw boven de horizon hangt.

De tempel heeft de vorm van een pyramide met een aantal trappen waarover je de verschillende verdiepingen bereikt. Op elke verdieping zijn beelden en scenes uit het leven van Boeddha uitgehakt in de muren. Maar ook afbeeldingen van dieren, duivels, soldaten, boeren enzovoort. De sculpturen zijn subliem en veel zijn redelijk goed bewaard gebleven. Dat is te danken aan het feit dat de Borobudur eeuwenlang onder vulkanische as verborgen is geweest na grote uitbarstingen van de Merapi. Pas in de negentiende eeuw werd het bouwwerk ontdekt en uitgegraven.                                                                                   De bovenste verdiepingen bestaan uit kegelvormige stupa’s, een vorm die bekend van vele Boeddhistische tempels in Azië.

It is not permitted to copy images without prior permission

Klik op de foto voor vergroting

IMG_3428

IMG_3472IMG_3469IMG_3459IMG_3458IMG_3452IMG_3444IMG_3438

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s